Weer voor de komende dagen
Laatste update: 06/02 12.00 u.
Algemene luchtgesteldheid
Een actieve storing met regen en veel wind, verbonden aan een complex lagedrukgebied boven Scandinavië en een sterke straalstroom, beïnvloedt deze namiddag vooral nog het oosten van ons land. Achter deze storing stroomt er zeer onstabiele lucht van polaire oorsprong over België met buien en lokaal gevaar voor hevige windstoten. Later vannacht en vooral maandag zorgt een hogedrukwig voor stabiel weer. Hij wordt maandagnacht gevolgd door een zwakke storing vanaf het westen.
Zondag
Deze namiddag gaat het vooral eerst nog regenen over het centrum en het oosten waarbij de meeste neerslag verwacht wordt over het noordelijk deel van de Ardennen. Vanaf het westen verschijnen er enkele opklaringen die afwisselen met buien. Tijdens deze buien kan er wat korrelhagel vallen en is een donderslag mogelijk. Op het einde van de dag valt er op de Ardense hoogten een mengeling van regen en wat sneeuwvlokken. De maxima liggen tussen 4 graden in de Hoge Venen en 8 of 9 graden in Laag- en Midden-België. De westen- tot zuidwestenwind waait vrij krachtig tot krachtig en aan zee soms zelfs zeer krachtig. Rukwinden tot 80 à 90 km/u zijn mogelijk of lokaal nog wat meer.
Vanavond
Vanavond en tijdens het eerste deel van de nacht is het zeer wisselvallig met soms stevige buien. Hierbij is er kans op korrelhagel en enkele donderslagen. Tijdens het tweede deel van de nacht wordt het over het westen en nabij de Franse grens droog met brede opklaringen. Over het oosten en het noordoosten blijft het wisselvalliger met nog enkele buien. In de Ardennen gaat vanaf vanavond de regen stilaan over in sneeuw met tot maandagochtend boven 400 à 500 m hoogte een verwachte sneeuwlaag van enkele cm. De minima schommelen tussen -1 en +1 graad ten zuiden van Samber en Maas met kans op ijsplekken. In het centrum liggen de minima rond 3 graden en aan zee rond 5 graden. De wind is eerst vrij krachtig tot krachtig en aan de kust soms zeer krachtig uit westnoordwest. Tot het begin van de nacht kunnen de zware windstoten oplopen tot 80 à 100 km/u of zeer lokaal iets meer tijdens de felste buien. Later vannacht wordt de wind matig en aan zee vrij krachtig.